Нафта, газ: реалії та перспективи

Інтерес найбільших промислових груп, інвесторів до екологічно чистим, поновлюваних джерел електроенергії виник давно. І інтерес цей стратегічний, незважаючи на постійно посилюються вимоги екологічних норм, що уже унеможливлює використання в деяких містах Європи, Америки і Азії “брудних” дизельних автомобілів нижче встановлених стандартів Євро-4, Євро-5. Здавалося б, недалекий той час, коли ми всі пересядемо на електромобілі, дихати стане легше, трава буде зеленіша, а небо стане чистіше. Та й екологи твердять одностайно, що “ера нафти” закінчиться до 2030 року.

Але факти – уперта річ, і цифри показують нам, що світове споживання нафти на даний момент не тільки не впало, а й має тенденцію зростання! Так, чільну роль, як енергоресурсу, нафту, швидше за все, втратить, проте не слід забувати, що вона має більш широке застосування, ніж рушійна сила автомобілів, транспорту. Але що споживанням нафти в світі? За звітом World Oil Outlook (https://woo.opec.org/) від 5 листопада 2019 р ясно, що крива зростання споживання нафти в світі рухається вгору. За прогнозами експертів, з 2018 року по 2024 попит на “чорне золото” збільшиться більш ніж на сто млн. Бар. / Добу, що на 6 мільйонів більше, ніж на момент публікації звіту! Тобто, до кінця “ери нафти” шість років, а попит навіть не в стагнації! Справедливості заради зазначимо, що ОПЕК відкоригував свої прогнози в бік зменшення, “аж” на 0,6%!

Так чи закінчиться верховенство нафти, як енергоресурсу, чи ні? Не будемо тримати інтригу: так, ера нафти закінчується, але дуже повільно, і не скрізь. Лише після 2040 року споживання нафти буде знижуватися, проте рівень споживання зросте за рахунок країн Азії, Індії. Зниження споживання нафти намічається в країнах, які легко можуть пережити кардинальну перебудову всіх сфер життя і діяльності, так як це великий економічний стрес, або де цей процес сильно розтягнутий у часі, що дозволяє перейти до “чистим” видам енергії в щадному режимі. Підсумуємо цю частину статті: якщо людство не поквапиться знайти спосіб обходиться мінімум нафти, до цього змусить природа – нових родовищ майже немає, а старі – виснажуються. Але на даний момент нафта, як енергоресурс, все також актуальний, однак важливим питанням, яке слід вирішити світовій спільноті, це чистота нафтопродуктів. Що на етапі видобутку, що на етапі транспортування, і тим більше безпосередньо перед використанням нафту вимагає очищення, підготовки. Вирішення цього питання компанія “Укргазкомплект – 2010” підносить у вигляді ультрасучасних фільтрів-сепараторів нафти, нафтопродуктів. У підсумку що найбільші виробники, що звичайні автомобілісти, – все отримують очищений продукт, який відповідає екологічним нормам, а також підвищує ефективність промислового обладнання, продовжує експлуатаційний термін різних механізмів.

ЩО ПІСЛЯ НАФТИ?

Давайте поговоримо відверто про “чистих” джерел енергії. Так, вода, сонячна енергія, вітер – все це виглядає чудово … поки не розумієш, що твій електромобіль, насправді, заряджений від електростанції, що використовує “брудний” джерело енергії. Ще не розумієш, що коефіцієнт корисної дії сонячних батарей поки такий, що далеко на них не заїдеш. Облаштування одного будинку сонячними батареями вимагає значних вкладень, які окупляться лише через час, і це не найближче майбутнє. А у вітрових електростанцій є ряд обмежень і недоліків, наприклад:

  1. Монтаж такої станції вимагає якісної дороги, адже доставку обладнання здійснює важка спеціалізована техніка.
  2. Мінімальна відстань від житлових будівель – 300 метрів.
  3. Під час перельоту птахів вітрогенератор повинен бути відключений.

Але це ще дрібниці, порівняно з тим, як виглядає утилізація лопатей вітрогенераторів. Так, в інших частинах можуть бути повторно перероблені, але лопаті, розміри деяких з яких досягають футбольного поля – просто скидають в землю! За офіційними запевненнями екологів, скловолокно не шкодить екології. Невже допомагає? Думаємо, ви і самі помітили особливість екологічних трендів: непродуманість – не привід відмовлятися від ідеї. Тим часом, перша подібна станція була запущена в кінці позаминулого століття!

Поки поновлювані і екологічно чисті джерела електроенергії “еволюціонують”, ми спостерігаємо збільшення споживання газу. Газ – дуже перспективний енергоресурс. Історія видобутку газу і все більш широке застосування починається з середини дев’ятнадцятого століття, але тепер у газодобувної галузі є нові завдання. Перша – освоєння нових родовищ, розробка та впровадження новітніх технологічних рішень для видобутку газу, освоєння нетрадиційних видів газу. Так як для хоча б деяких читачів попереднє речення може викликати питання, варто перерахувати види природного газу:

  • Звичайний газ, яким ми користуємося – “традиційний”.
  • Газ щільних порід.
  • Вугільний метан.
  • Газові гідрати.
  • Сланцевий газ.

Так ось, порівняно недавно видобуток сланцевого газу виглядала дещо утопічно, зважаючи на надзвичайну технологічної складності процесу (навіть на етапі підготовки видобутку сланцевого газу!) І його дорожнечу.

Але – результат мільярдних вкладень і роботи допитливих: сланцевий газ не тільки успішно видобувається, вивівши США в лідери з видобутку газу з 2009 року, але і – дивно, собівартість сланцевого газу нижче, ніж традиційного в Європі!

Ці досягнення, а також порівняльна, умовна невичерпність (при нинішньому споживанні газу, за оцінками експертів, газу вистачить на сотні років, і не забувайте про дегазацію, постійно поповнюють природні ресурси). Звичайно, це при збереження обсягів споживання в розумних межах, і це не стосується того ж сланцевого газу – його вистачить років на п’ятнадцять. Але до того, як ми вичерпаємо ресурси газу, споживаючи його, як є, існує цілком реальна перспектива того, що газохімії зможе зробити прорив і ми отримаємо ряд похідних хімічних продуктів, в тому числі синтетичне рідке паливо. Але, як і у випадку з нафтою, є ще одна задача, яку потрібно вирішувати “на вчора” – це чистота ресурсу, газоподготовки. Зберігання, транспортування і споживання неочищеного газу має свої нюанси, які полягають у високій навантаженні на виробничі потужності, що загрожує зниженням їх ефективності, не кажучи вже про більш серйозні проблеми на зразок виробничих аварій. Компанія “Укргазкомплект-2010”, як технологічний лідер українського ринку фільтрів-сепараторів нового покоління, пропонує передові технології для очищення газу в промислових умовах. Ці технології вже успішно апробовані і готові до інтеграції в будь-які промислові системи, що здійснюють газоподготовки і використовують природний газ.

Залишити коментар